10 de desembre 2009

De nou amb la Creu al damunt

Sempre hi ha noticies que em sorprenen. Debats que no acabo d'entendre, i per a mi cauen pel seu propi pes però que hi ha gent que sempre  s'entesta en mantindre oberts.
 
Jo creia que el "nacional catolicismo" s'havia acabat amb la "Santisima Constitución", o el que és el mateix, que aquest estat amb la democràcia s'havia convertit en laic, i que per tant, els signes religiosos passaven de l'àmbit públic com a identificador d'un règim, a estar en l'àmbit privat.


No entenc que en aquest segle XXI, encara parlem de si a les aules dels nostres escolar hi ha d'estar present el crucifix o no.


A les escoles públiques els alumnes s'han de poder identificar plenament amb tots els signes que els envolten i amb els seus educadors. En un estat laic ningú s'ha de sentir discriminat en un lloc públic i molt menys per qüestions religioses. Que hi fa doncs un signe religiós enmig de l'aula.?


És cert aquest és un país de forta tradició catòlica i jo soc partidari que a l'escola s'estudiï religió, que no catecisme com alguns han fet durant dècades. Molta de la història o de l'art d'aquest país no s'entén sinó es tenen uns coneixements mínims de la religió catòlica i això no s'aprèn com per art de màgia o per inducció de l'Esperit Sant. Posats a fer, també convindria fer una repassada a altres religions, segurament amb mes coneixement hi hauria menys discriminació.


Altre cosa son les escoles religioses concertades, on en la majoria d'elles hi ha un ideari clarament religiós, per procedència o vocació, que en part son el seu motiu d'esser. Ningú no es pot sentir enganyat si s'evidencia aquests caràcter també en els signes visibles. Ens plantejaríem el mateix si l'escola concertada fos d'una altre religió que no fos la catòlica? Crec que no, i que tothom ho entendria. Aquí estem en l'àmbit del privat, tothom és lliure d'anar a una escola religiosa, de la religió que sigui, o escollir-ne una de laica. El que ha de garantir el concert és una educació per a tothom allà on no arriba la pública. En tot cas el que s'ha de revisar son els concerts, no el dret d'aquestes escoles de tindre un crucifix a l'aula.


El governs han fet tot el que cal perquè l'escola pública arribi a tothom? Calen tantes escoles concertades? No traslladem les nostres mancances als demés amb aquest tipus de debat.